středa 29. listopadu 2023

Nad dopisy diváků

Mnohé z vás si stále píšou o francouzskou zálivku, kterou jsem si kdysi přivezl z výměnného pobytu ve Francii. Suvenýrových receptů bylo víc, ale tenhle je z nějakého důvodu nedostižný.

Nejlepší je na suchý, ručně trhaný ledový salát, ale možná mi dáte za pravdu vždycky, když s touhle zálivkou vyletí do nebe jakákoliv vaše zelenina. Stačí ji pár minut předem vytáhnout z ledničky, rozmíchat a použít na salát až těsně před podáváním. Základem i cílem je vyvážená kombinace chutí a překvapení, která musí zároveň lahodit i nakopávat. Přísady jsou jen slova, bude na vás, jestli je uvedete v život.

Smíchejte stejný počet jednotek dijonské hořčice, medu a bílého vinného octa, přidejte špetku soli, pepře a sušenou bazalku a dolijte asi pětinásobným počtem jednotek olivového oleje. Chcete-li ji chlapštější, přidejte jeden lisovaný stroužek česneku.

Nevím, jak tomu bude u vás, milé čtenářky, ale zálivka u nás rychle dochází, a pokud nemám i přes opakované výzvy čas namíchat novou, hrozí destabilizace. Když už to vypadá, že jsme skoro na úplném dně, naštěstí jde kolem manželka a recept nerecept ji levou zadní od oka v mžiku dodělá a zachrání svět.

1 komentář: