sobota 11. září 2021

Jedním slovem exotika

Prošel kolem nás malý kulatý naplešlý muž s nepřehlédnutelnými řetězy na krku ze žlutého zlata, v kostkované košili s krátkým rukávem, v teplákách se dvěma pruhy a v sandálech s ponožkami, který předtím vystoupil z podomácku na cihlovo přestříkaného mercedesu. Přijela pouť.

Inženýr před jeho atrakcemi zavírá místy i obě oči. Laik ale vidí naleštěné stroje, až mu je líto, že přes den se moc nezahřejí, že ani kapka oleje z motorů neukápne, a muži z celého srdce přeje, aby mu o víkendu vyšlo počasí, aby se mu plnily kasy, aby si vydělal na chybějící zuby.

Večer odkudsi vylézají dlouho nebo nikdy nevídané postavy přepestrého panoptika pouťové zábavy. Gravitace kultovní hospody U Malinů je obrovská. Její neopakovatelnou atmosféru znají generace pivařů i pivařek. Původní plechové tabulky s ručními nápisy se boří do kůry památných lip. Na betonovém parketu tančí na dýdžejovy devadesátky ti, co se v nich zapomněli, a ti, kteří ten fílink chtějí s batoletem na krku předat dál. Jejich oblečení je původní, nikdy ho neodnesou do bílého kontejneru. Hodně se tu pije, kouří a pořád něco řeší. Sedí se u přeplněných stolů, kdo se zvedne, balancuje.

Ani bych se nedivil, kdyby tam nějací snoubenci chtěli seznámit své rodiče a ještě jim oznámit své datum.

Žádné komentáře:

Okomentovat