neděle 28. května 2017

Letním mravencům, kteří se nečekaně vyrojili ve špatnou dobu na špatném místě a prostě to přehnali

Hele, chlapi, neblbněte, běžte si hledat nějaké pěkné místo venku, tady není bezpečno, někdo by mohl přijít k úrazu. Tohle je naše hnízdo!

Nejsem žádný myrmekolog, i když lehké mravenčení občas cítím, a dokážu pochopit, že pohlavní pud z vás zase udělal křídlatce vyletující bezhlavě z vyvýšených míst za každým feromonem, že ego jedné z nejúspěšnějších a nejagresivnějších skupin hmyzu s proměnou dokonalou vám dává pocit, že se můžete chovat jako nějaký 
všudypřítomný superorganismus s vyspělým systémem komunikace a spolupráce. Ale co vás přivedlo až sem, když tu není ani vlhko? Zrak tedy nic moc, když nerozeznáte dům od lesa. Čich prý výborný, ale u nás žádné feromony nenasajete a to na stropě Slunce není! A jestli mi chcete nabídnout nějakou symbiózu, tak to neberu, neklapalo by nám to. 

Ne, ne, ne, pohled do vašich složených facetovaných očí ani hra vašich článkovaných lomených paličkovitých tykadel na mě nezabírají. Poznám, co máte za lubem. V
yřiďte své blanokřídlé královně, že jestli se chcete dožít požehnaného mravenčího věku 7 až 10 let a zplodit ještě miliony potomků, tak zapomeňte na výpady na cizí území.

Co si takhle postavit klasické kupovité mraveniště v nějakém zdravém lese kypícím životem, pobíhat po svých stezkách, usilovně šplhat po kmenech stromů. Tam patříte, tam jste právem chráněnými živočichy a tam je zakázáno vás bezdůvodně rušit. Je známo 12 520 mravenčích druhů a žádný jiný nenapadlo takhle sem vtrhnout. Takže nedělejte ostatním to, co se vám samotným nelíbí a nechovejte se jako obtížný hmyz.

Když si dáte tu práci a pevně a jasně jim to vysvětlíte, určitě to pochopí. Potáhnou, odkud přišli, celé se to obejde bez obětí, a po letech se tomu společně zasmějete.

Žádné komentáře:

Okomentovat